Anna Benešová

Anna Benešová

Mám strach z anestezie, co když se můj pejsek/kočička už neprobudí? – aneb jak zajistit mému parťákovi co nejbezpečnější průběh?

 

Častý strach většiny majitelů zvířat i příbuzných lidí, co mají jít do anestezie je ,,probudí se?“, ,,není to naposledy, co svého miláčka vidím?“.

Opodstatněný strach je to určitě u případů, které jsou velmi akutní a vzhledem k samotnému zdravotnímu stavu nemůžete vědět, jak samotný zákrok dopadne, anestezie je ale často až druhotný problém v takových případech.

V těchto velmi rizikových případech, kdy se pejskovi otočí žaludek, jedná se o autonehodu nebo má například velmi nemocné srdíčko (pes či kočička) je určitě na místě se obávat, ale jak píši, anestezie je často ten menší problém pokud takové zvíře musí akutně  na zákrok a anestezie samotná je nevyhnutelná.

,,Moje zvířátko ale musí na preventivní zákrok.“

 

Pokud se jedná o preventivní zákroky, jako je kastrace či ošetření dutiny ústní a dentální hygiena nebo zákroky, které nemají s interním zdravím pacienta mnoho společného – například ortopedické zákroky, je často výrazný strach z anestezie u majitelů zvířat moc veliký.

Samotnou anestezii nemám v plánu zlehčovat a je potřeba ji brát s respektem, ale statisticky je procento pacientů, které se z anestezie již neproberou opravdu velmi nízké.

,,Mám se tedy opravdu bát?“

 

Komplikace a problémy z neřešených stavů, které je potřeba řešit v anestezii nebo nepodstoupení preventivních kroků k ochraně zdraví vašeho parťáka jsou mnohem častější a závažnější než rizika anestezie a rozhodně není lepší nepodstoupit je kvůli strachu z anestezie. Toto téma je obsáhlejší, to určitě rozeberu zase v příštích článcích.

,,Já mám ale opravdu strach, můžu udělat něco pro to, abych minimalizoval/a rizika?“

 

Rizika anestezie a komplikací jejím vlivem stoupají s přístupem veterinárních lékařů, personální obsazeností pracoviště a přístrojovým vybavením, které je často nedostatečné.

Určitě zde nechci hanit žádné veterinární pracoviště, ale bohužel nelze očekávat špičkový monitoring pacienta v anestezii na pracovišti, kde nemají dostatek personálu a finance na kvalitní přístroje monitorující životní funkce pacienta – zkrátka proto, že v malých městech nebo vesnicích lidé často nemají  nebo nechtějí platit za veterinární péči adekvátní částky a kvalita zákroků tímto směrem tedy klesá.

,,Kde tedy mohu očekávat špičkovou péči?“

 

Jako vše, není to o tom, že by veterinární lékaři nechtěli poskytnou špičkovou péči na nejlepší úrovni, ale je to o tom, že tato péče, přístroje a personál stojí mnoho peněz a ne každý majitel zvířete zaplatí vysoké částky za preventivní kastraci či jiné zákroky.

Pokud chcete mít jistotu minimálních rizik spojených s anestezií, najděte si veterinární pracoviště, kde disponují monitory životních funkcí, anesteziologem extra – který neoperuje, ale opravdu u pacienta sedí a hlídá životní funkce a dalším personálem zajišťující hladký průběh zákroku.

Nelze ale očekávat, že na takovém pracovišti bude stát preventivní kastrace a jiné zákroky pár korun, často se pod pěti-místné částky za tyto zákroky nedostanete – v tomto je to už ale na vás, zda upřednostníte nízkou cenu zákroku s jistými riziky nebo raději připlatíte za špičkovou péči a monitoring a minimalizujete tím rizika anestezie.

 

! Jako největší riziko anestezie a příčina úhynu zvířete vlivem anestezie se udává nedostatečný monitoring pacienta a jeho životních funkcí v průběhu anestezie. !

 

Můj kolega anesteziolog ve svých přednáškách pro veterinární lékaře a studenty rád přirovnává anestezii k letu letadla. Nejrizikovější není průběh anestezie, ale úvod do anestezie a poté probouzení pacienta z anestezie.

,,Co je tedy velmi nebezpečný aspekt, který nesmím nikdy dopustit?“

 

Stále se setkávám s tím, že někteří veterinární lékaři dávají majitelům domů ještě spící zvíře a nedohlíží na jeho bezpečné probouzení z anestezie, což je velmi hrubá profesní chyba a je to také příčina velmi častých komplikací. Já sama jsem nejednou zažila na pohotovostním pracovišti úplně rozsypané zvířátko, které si majitelé dovezli ještě v anestezii po zákroku na jiném pracovišti domů, zvíře se jim neprobouzelo, začalo kolabovat a oni museli vyhledat veterinární pohotovost, protože jejich veterinář už nebyl v ordinaci a telefon nebral.

Vždy když vaše zvíře podstupuje anestezii, musí být schopné po ní odejít z veterinárního pracoviště po svých a při plném vědomí!

Na téma anestezie bych mohla psát dále a více do hloubky, ale stále mám z tohoto tématu respekt a pokud bych se pouštěla do větších detailů, spíše bych se obrátila na kolegy, kteří jsou v tomto oboru speciálně erudovaní a nechala řešení hlubší problematiky na nich.

Co vám chci tedy sdělit ještě závěrem?

Vše důležité pro vás jsem zde shrnula, závěrem chci tedy říci ještě jednu věc. Bezpečnější verze anestezie je vždy inhalační než injekční, ale inhalační anestezií nedisponuje každé pracoviště a je to dražší verze. Zjistěte si tedy, zda vaše veterinární pracoviště disponuje inhalační anestezií a pokud máte větší strach, směřujte své zvířátko na pracoviště, kde tuto anestezii mají. Nešetřete na těchto zákrocích, pokud máte velký strach a raději vyhledejte pracoviště, kde mají výše popsané vybavení a personál.

Pokud nechcete spoléhat jen na znalosti veterinárního personálu, je určitě na místě být vzdělaný v oblasti první pomoci a mít kam sáhnout v akutních situacích, když potřebujete vědět, co máte dělat.

Ráda přivítám vaše dotazy ohledně tohoto tématu.

Vaše,

Veterinářka Anička

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *