Anna Benešová

Anna Benešová

Čeho se nejvíc obávat při DOMÁCÍM ČIŠTĚNÍ ZUBŮ našich mazlíčků?

Tento článek píši v záležitosti zvýšení informovanosti majitelů pejsků a kočiček a zlepšení kvality života našich parťáků prostřednictvím domácí dentální hygieny.

Dentální hygieně a stomatologii psů a koček se věnuji již od univerzitních let.

Všichni známe z vlastních zkušeností, že je třeba si pravidelně čistit zuby a všichni víme, že zázračná zubná pasta či ústní voda neexistuje a NIC NENAHRADÍ mechanickou očistu zubů zubním kartáčkem.

Různé vychytávky v podobě sonického zubního kartáčku a dalších doplňků jsou samozřejmě super, ale ani u zvířat se bez mechanické očisty neobejdeme.

A jak často vlastně čistit pejskům a kočičkám zuby?

Aby to bylo opravdu efektivní, tak je nutno čistit zoubky alespoň 1x denně.
 
Již druhý den po vyčištění se začínají do vzniklého zubního plaku ukládat minerály ze slin a zubní plak se mění na zubní kámen a v tuto chvíli už domácí mechanická očista není efektivní na TENTO problém se zubním kamenem a ten je již nutno řešit s veterinářem – stomatologem a řádnou ordinační dentální hygienou a zubním ošetřením v anestezii.

Čeho je potřeba se nejvíc vyvarovat při domácí péči o dutinu ústní našich pejsků a kočiček?

Úřad pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv již od ledna letošního roku UPOZORŇUJE na nebezpečí poškození zubů a měkkých tkání v okolí zubů při použití takzvaných ,,domácích“ ultrazvukových odstraňovačů zubního kamene.

Proč je to takový problém?

I v ordinaci veterinárního lékaře, který má profesionální ultrazvukový čistič zubního kamene s NEZBYTNÝM chlazením vodou, aby tento ultrazvuk vydávající nesmírné množství tepla nespálil křehké tkáně v dutině ústní, má své limity a je někdy VELMI OBTÍŽNÉ zubní kámen odstranit.
 
Dalším úskalím je, že na použití ultrazvukového čističe a odstraňování zubního kamene je nutno mít vzdělání a dělat to určitým způsobem, po určitou dobu na jednom místě a tím pádem toto může provádět pouze edukovaný pracovník a pouze pokud je zvíře v plné anestezii – JINAK JE TO POUZE KOSMETICKÝ ZÁKROK A NE ZDRAVOTNÍ PREVENCE.
 
Tyto přístroje jsou buď nebezpečné či vůbec nefungují a vzhledem k tomu, že stojí několik tisíc, rozhodně nedoporučuji tyto přístroje kupovat a doporučuji těchto několik tisíc raději investovat do erudovaného veterinárního stomatologa, který vyřeší nejen krásu zoubků, ale celkový zdravotní stav tlamky vašeho parťáka a nezpůsobí mu další zdravotní komplikace.

Proč je tak důležité řešit zdraví dutiny ústní pejsků a kočiček?

Zdraví dutiny ústní souvisí úzce s interním zdravím organismu a mimo bolesti tlamky a zápachu se dostávají bakterie z dutiny ústní zanícenými tkáněmi v tlamě do krevního oběhu zvířete a tyto bakterie se pak usazují na vnitřních orgánech a ničí srdíčko, játra či ledviny a VÝRAZNĚ ZVÍŘETI ZKRACUJÍ ŽIVOT.

Zde na webu – www.anna-benesova.cz – v sekci „BLOG“ najdete další články, kde toto téma více přibližuji.

Článek na téma ,,To mám jako psovi/kočce čistit zuby?” – dentální hygiena jako základ zdraví“ najdete ZDE.
 
Článek na téma ,,Mám strach z anestezie, co když se můj pejsek/kočička už neprobudí? – aneb jak zajistit mému parťákovi co nejbezpečnější průběh?“ najdete ZDE, protože vím, že strach z anestezie je HLAVNÍ FAKTOR při rozhodování, zda mám svému zvířátku nechat zoubky ošetřit či ne.

Pokud vás zajímá více o stomatologii, SLEDUJTE MÉ SOCIÁLNÍ SÍTĚ a mé fungování na nich – mám několik příspěvků na téma stomatologie a chystám řadu webinářů přibližující vám problematiku péče o dutinu ústní pejsků a kočiček.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *